Pletenec s lístkového těsta javorovým sirupem Přísady: lístkové těsto (může být i mražené), javorový sirup, ořechy, mléko, máslo, cukr (nejlepší by byl javorový), polohrubá mouka, voda.

Nádivka: 1 sklenice vody ½ sklenice másla nebo margarínu 10 ml javorového sirupu 1 sklenice polohrubé mouky 3 vejce

Poleva: 1 a ½ sklenice moučkového cukru 2 půl. lžíce másla nebo margarínu 10 ml javorového sirupu 2 půl. lžíce mléka ¼ poháru sekaných pekanových ořechů

Lístkové těsto Pohár mouky vysypeme do veliké misky, přidáme půl másla. Pomalu přilejeem nekolik lžic vody a mísíme těsto rukou. Potom těsto rozdělíme na polovinu. Každou polovinu rozválíme na obdélník 30cm x 8 cm a položíme na papír na pečení. Zatím odložíme.

Troubu předehřejeme na cca 180 ° C.

Nádivka 1 šálek vody a ½ šálku másla smícháme a na mírné teplotě zahřívame, dokud se směs nezačne vařit (6-8 minut). Vmícháme javorový sirup a jeden šálek mouky. Snížíme teplotu ohně na minimum a mícháme, dokud se směs nezačne vařit (cca 1 minutu). Sundáme z ohně. Postupně rozbijeme vejce a vše vymícháme dohladka.

Na každý obdélník lístkového těsta nalijeme polovinu vaječné směsi. Pečeme cca 50-55 minut, dokud těsto není křupavé a dozlatova upečené. Necháme vychladnout aspoň 20 minut.

Poleva Smícháme všechny přísady polevy v malé mixovací misce. Na malé rychlosti mixujeme asi minutu. Pak na velké rychlosti, dokud poleva není hladká a krémová. Postupně přidáme mléko (asi 1 čajovou lžičku), dokud nebude mít požadovanou hladkost. Polevu nalijeme na těsto a posypeme oříšky.

Dobrou chuť!

Banánové palačinky s javorovým sirupem Palačinky s banánem jsou chutné a poměrně rychle a bez větší námahy hotové. S javorovým sirupem jsou úžasné. Sirup se použije ohřátý.

Přísady na těsto (7 palačinek): 150 ml bílého jogurtu, 1 velký banán, 10 dkg hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 2 vejce, 3 dkg rozpuštěného másla, ½ balení vanilkového cukru

Na zdobení: 1 banán, javorový sirup

Příprava Všechny ingredience na těsto smícháme v mixéru nebo ručně: vidličkou rozmačkáme banán, přidáme jogurt, hladkou mouku, prášek do pečiva, vajíčka, rozehřáté máslo a vanilkový cukr. Vše vymícháme do hladka na hustší těsto. Necháme ho odpočívat 15 minut a až potom na horké teflonové pánvi děláme malé tlusté palačinky- lívance.

My jsme si k nim nakrájeli banány a polili teplým javorovým sirupem. Na palačinky nakrájíme banán a polijeme teplým javorovým sirupem.

Velká detoxikace a dieta celého lidského těla, nazývána taky ,,javorová dieta,, je očistní program vytvořený Stanley Burroughsem již v roce 1941.

Burroughs uvádí, že jeho detoxikační postup pomáhá hlavně při  odstraňování škodlivých, nespecifických toxinů z těla a taky působí jako redukční dieta. Přidanou hodnotou má být taky celkové zlepšení zdravotního stavu odbouráním škodlivých látek z těla.

Jeho postup doporučuje půst, počas kterého se užívá kokteil namíchaný ze šťávy z čerstvých citronů, javorového sirupu a kajenského pepře. Pít se mhou taky bylinné čaje. Očistná kůra se doporučuje držet po dobu 10 dní, ale jsou lidé kteří čas detoxikace ještě prodlouží o další dny.

Pomocí téhle diety zhubli taky světoznáme celebrity jako např. zpěvačka Beyoncé, herec Jared Leto, supermodelka Naomi Campbell.

Tohle je jednoduch návod pro dietu:

Směs z citronové šťávy, pravého javorového sirupu, kajenského pepře a vody, v množství šest až dvanáct sklenic denně, přičemž každý pohár obsahuje asi 110 kalorií v sacharidech.

2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy. Burroughs doporučuje organické / bio citrony, čerstvé, ne zpracovanou šťávu. Citrony mohou být nahrazeny i limetkami. Do směsi se může přidat i dužina, ovšem za předpokladu, že citróny nejsou uměle barvené nebo ošetřeny pesticidy.

2 lžíce javorového sirupu. Musí to být pravý javorový sirup, ne falešný palačinkový sirup! Burroughs doporučuje sirup Amber Canada n ° 2 (Grade B), nebo javorový sirup Light Canada n ° 1 (Grade A)

1/10 čajové lžičky kajenského pepře. Burroughs trvá na tom, aby se používaly kajenské chilli papričky, ale povoluje postupně přidávat z menšího množství, abychom si postupně na chuť přivykli.

Voda: Burroughs doporučuje 3 dl sklenici spíše vlažné vody, ale může být i studená.

Bylinný čaj s projímavým účinkem se pije v noci, pro pročištění trávicího ústrojenství.

Americké palačinky s javorovým sirupem

K tomuto receptu můžeme použít borůvky, nebo jiné ovoce podle chuti a dostupnosti. A taky javorový sirup-) 4 porce 10 minut příprava ingrediencí 30 minut tepelná úprava

Přísady: 400 g hladké mouky, 600 ml mléka, 300 g borůvek nebo jiného ovoce, 2 vejce, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 1 čajová lžička jedlé sody, 1 polévková lžíce másla, 1 veliká lžíce moučkového cukru, špetka soli, olej na potření pánve.

Na zdobení: javorový sirup a borůvky nebo ovoce dle chuti.

Příprava: Mouku smícháme s práškem do pečiva, sodou, solí a cukrem. Ve druhé misce smícháme mléko s vejci a pořádně promícháme.

Všechny suroviny dáme dohromady a vymícháme hladké těsto bez hrudek. Aby jsme měli těsto ještě vláčnější, přidáme máslo a opět pořádně vymícháme.

Do hotového těsta přimícháme borůvky a začneme péct menší palačinky na pánvi. Můžeme je dělat i vyšší, aby nám borůvky zůstali celé.

Zdobení: Hotové palačinky ukládáme na sebe. Když máme všechny palačinky upečené, polijeme je javorovým sirupem a podle uvážení posypeme zbylými borůvkami …

Vědecká studie zjistila v javorovém sirupu přítomnost 20 antioxidantů bojujících proti chorobám.

Podle vědecké studie vedené Univerzitou Rhode of Island, výzkumník Dr. Navindra Seer nalezl v javorovém sirupu více jak 20 složek, které prozívají lidskému zdraví, přičemž až 13 těchto složek bylo v javorovém sirupu nalezeno úplně poprvé.

Dnes jsme zjistili, že javorový strom má skutečně silné antioxidanty ‘, říká dr. Seer.

Mnoho z těchto antioxidantů, které mají prokazatelně protirakovinotvorné, antibakteriální a antidiabetické vlastnosti, jsou obsaženy v javorovém sirupu.

‘Lidé se stále více zajímají o zdravější možnosti ve stravování‘.

Jíž dříve bylo známo, že javorový sirup je plný přírodních minerálních látek a vitamínů, včetně zinku, manganu a vápníku. Stejné antioxidační složky se nalezly v bobulovém ovocí, a tohle je vzrušující pokrok, protože lidé předtím nespojovali sladidlo se zdravými biologickými vlastnostmi.

, Lidé jsou dnes mnohem více uvědomělí a znalí zdravotních výhod, které přinášejí přírodní jídla ‘, řekl dr.Seer.

Když používáme javorový sirup jako sladidlo, je potřeba samozřejmě vzít jedině 100% javorový sirup. Současná studie prokázala, že 50 procent Američanů si není vědomo toho, zda sirup který používají je skutečně pravý javorový sirup, nebo jen sirupem imitujícim pravý sirup…

Javorový sirup je jedinečný přírodní produkt. Je to jediný produkt v potravinářství, který pochází z mízy stromu. Během historie z jeho zdravotních účinků profitovali mnohé lidské kultury, používajíc ho jako lék na různé nemoci včetně chřipky, bolestí žaludku, vysokého krevního tlaku a cholesterolu. Vysoké hladiny zinku a manganu v javorovém sirupu jsou prospěšné pro zdraví srdce a vylepšují imunitní systém.

BIO produkty. Co znamená to BIO?

Prodáváme výhradně pravé 100% javorové sirupy tzv. ,,100% pure maple syrup,,. Označení BIO zaručuje navíc, že byli použity certifikované ekologické požadavky a postupy na celý proces získavání sirupu. Certifikát vydáva renomovaná mezinárodní ekologická společnost EcoCert S.A. která vydáva těmhle produktům certifikát Organic Bio product.

Mezi hlavní požadavky patří:

Ekologické zpravování javorového lesa

Zdravý les: Javorové lesy jsou kontrolovány a obhospodařovány certifikovanými odborníky, aby se zajistilo dlouhodobě udržitelné zdravé prostředí lesa, podporovalo zdraví stromů a druhová pestrost, a redukovala se eroze půdy.

Slušné manažerské praktiky při správě javorových lesů a jejich ekosystémů. Zaměření rozvoje a údržby na zachovávání ekosystému javorového lesa a dlouhodobé vylepšování životnosti stromové populace.

Rozmanitost rostlinných druhů v javorovém lese je podporována, obzvláště druhy doprovodné a podpůrné k cukrového javoru.

Nepoužívají se žádné pesticidy, hnojiva nebo chemikálie při údržbě lesa.

Navrtávání / zařezávání stromů

Ekologická zpráva zkoumá a určuje limit na počet otvorů v javorových stromech. Dodržování tohoto limitu udržuje zdraví každého javorového stromu. Přestože jsou zářezy ve stromech velmi malé a javory absolutně nepoškozují, dbá se na to aby se stromy vůbec neohrozily. Toto pravidlo je zde proto, aby stromy mohly zůstat zdravé na velmi dlouhou dobu.

Nařezávání javorových stromů v jiném období než během javorové sezóny je zakázáno.

Javorové vybavení:

Všechno nářadí, přístroje, trouby, vědra, nádoby, a příslušenství na vaření sirupu, jsou kontrolovány, taktéž i mýdla a čistící prostředky používané k čištění vybavení.

Nádoby na odpařování jsou vyrobeny z neřezavějící oceli, a to je jediný druh oceli, který je povolen.

Produkce javorového sirupu:

Sterilizace mízy před samotným vařením je zakázána, aby se předešlo změnám nebo zbavení čistě přírodních vlastností javorové mízy.

Jako proti-pěnový agent při vaření javorové mízy se používá pouze certifikovaný organický (bio) rostlinný olej.

Filtrace javorového sirupu je monitorována a omezená, také jako dočasná skladovací nádoba, která se používá předtím, než se sirup přemístí do speciálně navržených sudů.

Čištění:

Certifikace zaručuje, že všechno čištění, které se provádí po dokončení cukrové sezóny, je děláno s certifikovaným produktem a umyté pitnou vodou během jednak čištění, tak i vyplachování.

Javorová historie je zajímavý pohled na způsob života původních obyvatel Severní Ameriky. První lidé, o kterých víme, že používali javorový sirup, jsou původní obyvatelé tohoto kontinentu žijící v severo-východní části Kanady a Severní Ameriky, již dávno před objevením se prvních Evropanů. Používali prapůvodní metodu nařezávání stromů pro získávání sladké javorové mízy, která pro tyto Indiánske národy poskytovala javorový sirup jako zdroj energie a vysokokalorické výživy na dlouhé zimní období. Původní obyvatelé byli velkorysí s poskytnutím jejich technologie, a prvním Evropským osadníkům poskytli cenné know-how, jak se z javorových stromů dá získat cenný sirup.

Evropané se naučili rychle získavat sirup a k těmto původním znalostem, přidali ještě své znalosti zpracovávání kovů, uchovávání potravin a přepravy, a jejich způsoby výroby sirupu se taky staly součástí historie javorového sirupu. Sesbíraná javorová míza se odvážela do tzv. ,,cukrové boudy,, kde se skladovala v řekou ochlazované budově. Míza musela být taky zpracovávana v poměrně složitém procesu vaření, ve velikých kotlech a nádobách. Musela být neustále míchaná, aby se zabránilo krystalizaci sirupu. Zhruba do roku 1800 se tento proces zefektivnil a stal se ještě více výnosným. ,,Lidový cukr,, jak se javorový sirup nazýval, byl po dlouhou dobu nejvíce používané sladidlo v celé Kanadě a Severní Americe.

Různé pumpy a odvlhčovače byly taky zavedeny do procesu díky vynalézavým Američanům, ale proces vyváření a zpracování zůstal stále pomalý a drahý. Spojené Státy začaly dovážet javorový sirup z Kanady, hlavně z Quebecu – studené oblasti známé hojností javorových lesů a kupují odsud sirup prakticky až dodnes.

Ve Spojených Státech je výroba javorového sirupu stále existujícím avšak poměrně nevělkým potravinárskym odvětvím ve státech Nové Anglie, hlavně ve Vermontu, v menší míře v Maine a ještě v dalších státech. V Americe, Kanadě i Evropě se sirupy dělí podle stupňů (grades). Systém odstupňování  zohledňuje barvu, obsah cukru, čas sběru. Další průzkum historie javorového sirupu nám ukazuje, že během Civilní války (Civil war) většina domácností Spojenců (Union) používala javorový cukr, aby bojkotovala třtinový cukr, který byl v hlavně produkován otroky v jižanských státech. V současnosti je javorový sirup velice oblíbený po celém světe. Je nedílnou součástí chutných a zdravých snídaní,  mnoho lidí si neumí bez něj vůbec představit palačinky, wafle, toasty a přidávají si ho taky do všech mléčnych výrobků . Také býva hodně používán k vaření, nahrazuje tak bílý rafinovaný cukr, pro jeho chuť a zdravotní výhody a přínosy. Javorový sirup je hojně používán v jídelníčcích veganů, vegetariánů a také např. národů z vlastnímí potravinovými pravidly jako Židů, protože je to košer potrava.